Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Yapay Zeka ve Girişimcilik: Enis Hulli ile Geleceğin Yatırım Fırsatları Üzerine

Yapay zeka çılgınlığı nereye gidiyor? Girişimler ve yatırımlar üzerinde ne gibi etkileri var?

Merkeziyetsiz Geleceğe hoş geldiniz! Bu bölümde özel bir konuğumuz var: Enis Hulli. Enis, 500 Startups Avrupa girişim sermayesi fon yöneticisi olarak çalışıyor. Fonunda 40’tan fazla portföy şirketi bulunuyor ve bu şirketler için toplamda 1.1 milyar doların üzerinde sermaye toplamışlar. Enis ile birlikte yapay zeka ve mevcut yatırım koşullanırını konuşacağız. Yapay zeka çılgınlığı nereye gidiyor? Girişimler ve yatırımlar üzerinde ne gibi etkileri var?

Yatırımların Durumu

Yatırım sektörü son zamanlarda zor bir dönemden geçiyor. Amerika’da borsanın durumu özellikle teknoloji şirketleri için çok iyi değil. Değerleri yarıya, beşte bire hatta onda bire kadar düştü. Bu durum, fon yöneticilerini de etkiliyor. Birçok seri C, D, F şirketi, aldıkları yatırım türlerinde tutulurken, değerleri yarıya, üçte biri, hatta beşte biri kadar düştü. Bu durum, ekosisteme de olumsuz olarak yansıyor. Ancak, Enis’e göre, yatırım yapmak için hala motivasyon var. Özellikle, girişimcilerin Amazon, Apple ve Microsoft gibi şirketlere girerek hem maaşlarını alıp hem de hisse senetlerinden kar elde etmeleri artık eskisi kadar cazip bir opsiyon olmadığı için, girişimciliğe olan ilgi artırıyor.

Yapay Zeka Çılgınlığı

Yapay zeka son yıllarda büyük bir ilgi odağı haline geldi. Birçok alanda kullanılabilen yapay zeka teknolojileri hayatımızı kolaylaştırıyor. Ancak, yapay zeka teknolojileri yatırım sektörünü de etkileyebiliyor. Özellikle girişimcilik alanında önemli bir rol oynayan yapay zeka teknolojileri, işlerin daha verimli ve etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı oluyor. Enis’e göre, yapay zeka teknolojileri yatırım sektöründe de büyük bir potansiyele sahip. Yapay zeka teknolojileri yatırım kararlarının verilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Enis’e göre yapay zeka, blokzinciri teknolojisinin son 13 yılda yaratamadığı değeri son 1 ayda yarattı. Web3 ve blokzinciri dünyası yalnızca yarattığı felsefi değer ile yapay zeka inovasyonlarına bir rakip olabilir.

Para Yokluğu ve Yatırımlar

Son zamanlarda, yatırım sektöründe bir para yokluğu söz konusu. Ancak, Enis’e göre, bu durum önümüzdeki iki yıl içinde daha da kötüye gidebilir. Yatırımcılar, korkaklık nedeniyle yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Bu durum, farklı coğrafyalarda farklı etkiler yaratıyor. Özellikle, Türkiye gibi coğrafyalarda yatırımların daha lokal bir hal alması söz konusu. Bu durum, Doğu Avrupa fonlarının Doğu Avrupa’ya, Türkiye fonlarının yalnızca Türkiye’ye yatırım yapması gibi sonuçlar doğurabilir.

Enis’in Kitap Önerileri

Enis okuduğu kitapları ve kitap önerilerini Goodreads sayfasında derliyor. Buradan ulaşabilirsiniz: https://www.goodreads.com/user/show/20164578-enis-hulli

Sonuç

Yatırım sektörü son zamanlarda zor bir dönemden geçiyor. Ancak, Enis’e göre, yatırım yapmak için hala motivasyon var. Yapay zeka teknolojileri, girişimcilik alanında önemli bir rol oynuyor ve yatırım sektöründe de büyük bir potansiyele sahip. Ancak, yatırım sektöründe para yokluğu söz konusu ve bu durum, farklı coğrafyalarda farklı etkiler yaratıyor.