Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kripto Paralardaki Yükselmenin Sebebi Bu Etkinlik! | Blok #48

Kripto Paralardaki Yükselmenin Sebebi Bu Etkinlik! | Blok #48

Merhabalar herkese! Wall Street Journal’ın inanılmaz bir etkinliği var. Kimler kimler var… CEO’lar havada uçuşuyor! Disney’den, Microsoft’tan ve daha birçok büyükten isimlere şimdi değineceğiz. Hazırsanız başlıyoruz!

WSJ Tech Live’da Kimler Var?

Wall Street Journal Tech Live 2022, 3 günlük bir etkinlikti ve 24-25-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin en tepesindeki isimler makroekonomi, geleceğin teknolojileri ve kriz dönemini konuştu. Takip etmemiş olanlar için, anlatalım istedik… 

Çok güzel konuşmalar vardı. Instagram, Uber gibi birçok deve zamanında yatırım yapmış olan belki de dünyanın en büyük risk sermayesi şirketlerinden bir tanesi, Sequoia Capital’ın yönetici ortağı Roelof Botha bir konuşma yaptı. Kim olduğunu merak edenler için ufak bir özet geçelim. 2000 yılında Elon Musk, “Gel buraya,” diyerek Paypal’a CFO olarak getiriyor vatandaşını. Kendisi de, Elon Musk Twitter’ı satın alacağını söylediğinde bu sürecin paydaşlarından olan biri olarak, “Çok iyi fikir. Tabii ki yatırım yapılmadan önceki finansal şirket analizimizi yaptık ve çok büyük bir büyüme potansiyeli olduğuna inanıyorum. Belki gelir ve iş modellerinde bir yeniliğe gidilebilir, belki de reklam modeli buradaki ana kurguda olmayacak. Muhtemelen Web3 kısmı da buraya gelecektir,” dedi ve ekledi, “Elbette ben karışmıyorum. Elon ne isterse onu yapar. Kendisi iyi bir arkadaşımdır.”

Kripto Balon Mu?

Buraya kadar her şey çok güzel. Peki ya bu işin kripto tarafı? O kadar geleceğin iş hayatına yön verecek CEO’lar, CFO’lar gelmiş, hiç mi kripto konuşulmadı? Pekala, size şunu söyleyeyim. Şu anda kriptolardaki artışın birincil nedeni bu etkinlik! Herkes kripto konuşuyor! 

Ayrıca Sequoia’ya çok ciddi kripto yatırımları yaptıklarını ve piyasalardaki düşüşten dolayı endişe duyup duymadıkları sorulduğunda, hiçbir endişenin gerek olmadığını ve çok iştahlı olduklarını söylediler. Bu durumu da internetin piyasaları ilk ciddi seviyede etkilediği 90‘ların sonuna benzetti. O zamanlarda da internet özelinde bir heyecan döngüsü vardı. Birçok kişinin o günlerde sürekli internet sitesi açıp hızlı para kazanma konusunda epey hevesli olduğunu belirtti, “Ne zaman yeni bir teknoloji gelse heyecan döngüsü hep olur, olmaya da devam edecek. Bunun bilincinde olduktan sonra işin teknolojisini anlayıp, nereye yatırım yapacağımız asıl önemli taraf. Biz de onlara yatırım yapıyoruz. Çok fazla kullanım alanı var. Web3 teknolojisi bana mantıklı geliyor,” diyerek sözlerini noktaladı. Ne güzel konuşmuş ama!

Gerçekten de bahsedilen döngüler fazlasıyla kendilerini gösteriyor. Örneğin 1999 yılında internet ‘balon’ olduğunda ve ‘’patladığında’ herkes internetin yok olduğunu ve buradan öteye gidemeyeceğini söylemişti. Ancak internet küllerinden doğdu ve çok güzel bir şekilde geleceğine baktı. Heyecan döngüsü elbette devam edecek. Sonuçta bu, varlığın kötüsünü kötü yapmaz, sadece geçici süreliğine hak ettiğinin üzerinde fiyatlandığını gösterir. Denge oluştuğunda da gelişmeye devam eder. Bu kadar basit! 

Aslında herkesin kullanacağı bir kullanım alanının gelmesi gerçekten de gerekiyor. Mesela internet kabloluyken herkeste vardı ancak ne zaman ki kablosuz internet geldi, o zaman kocaman bir atılım oldu ve internetin kullanım alanı artmaya başladı. Kullanım kolaylığı arttıkça internet daha ön plana çıktı. Biz de böyle bir şey bekliyoruz şu anda. Her neyse, devam edelim. 

Lyft, Boston Dynamics, Oculus…

Peki ya başka kimler vardı? Ah, elbette! Lyft yönetim kurulu başkanı John Zimmer, mobiliteden ve sürdürülebilirlikten bahsetti. Bu alanda çok büyük yatırımlar olacağını, Lyft’in otonom araçlarının gelmekte olduğunu belirtti. Şoförlük kısmının çok büyük oranda kaldırılacağı öngörülüyor… Yani yakında taksiciler yerine otonom araçları görmeye başlarsanız şaşırmayın! 

Boston Dynamics’in CEO’su Robert Playter de adeta şov yapanlardan biriydi. Hiç kaçırmaz tabii böyle fırsatları… Köpek robotunu çıkarttı ve bu ‘köpeklerin’ insanların en iyi dostu olduğundan bahsetti. 

Oculus’un kurucusu Palmer Luckey ise silah sanayisi yapımı macerasına atılacağını söyledi. Para silahta ya tabii, herkes ekmeğini yiyor… Makro İktisadi olarak toparlamak gerekirse de; Çin krizinin çözülmesi gerektiğini, IPO’ların 1 sene boyunca daha gelmeyeceğini dile getirdi. 

Kapanış

Buradan da şunu anlamalıyız ki gelecek gerçekten kriptoda ancak şu anki savaş veya diğer ekonomik koşullardan dolayı çok iyi bir durumda değil. Resesyon belki bir yıla kadar daha devam edebilir ancak tüm bu engeller aşıldığında önümüz parlak. 

Bu tip etkinlikleri Merkeziyetsiz Gelecek’te sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Siz de gözünüze çarpan etkinlikleri bize bildirmeyi ihmal etmeyin, onları da takip ederiz. Kendinize çok  iyi bakın!