Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Hangi Soğuk Cüzdanı Aldık? | Donanım Cüzdanı Karşılaştırma | #DefiFriday 3

Bu bölümümüzde soğuk cüzdan alacağız. Bakalım en iyi soğuk cüzdanlar hangisi?

Merkeziyetsiz Gelecek’in DeFi Friday bölümüne hoş geldiniz! Bu bölümümüzde soğuk cüzdan alacağız. Bakalım en iyi soğuk cüzdanlar hangisi? Hemen bölümümüze başlayalım.

Sıcak Cüzdan ve Soğuk Cüzdan Arasındaki Farklar

Öncelikle cüzdanlar ikiye ayrılıyor. Soğuk cüzdanlar ve sıcak cüzdanlar. Sıcak cüzdanlar, aslında Metamask bölümümüzde de anlattığımız gibi, internete erişimi olan bir bilgisayarda yarattığınız cüzdanlar anlamında geliyor. Aslında internete maruz kaldığı için sıcak cüzdanlar deniyor.

Bir de soğuk cüzdanlar var tabii. Soğuk cüzdanlar ise kurulumu esnasında herhangi bir internet bağlantısı olmayan, bunu herhangi bir şekilde internete bağlanmamış bir bilgisayarda da kurabilirsiniz, donanım cüzdanı alarak da yapabilirsiniz, bunlara da soğuk cüzdan deniyor. Ayrıca soğuk cüzdanlar da daha güvenli oluyor. Yani o borsalar hacklendiğinde, genellikle sıcak cüzdanlar hacklenmiş oluyor. Çünkü insanlar ya cüzdanlarını bilgisayarlarında dosya olarak olarak tutuyor, ya da cüzdana erişebilecek kurulumu orada yaptıkları için bilgisayarları hackleniyor.

Evet, şimdi alışveriş zamanı! Etrafa baktığımızda da bu konuda birkaç farklı seçenek çıkıyor. Donanım cüzdanlarının kullanımı en kolay formu olan soğuk cüzdanlar dediğimizde, aklımıza başta iki adet marka geliyor. Bunlar Trezor ve Ledger. Biraz bu ikisinin ürünlerine göz atacağız. Ledger ile başlayalım isterseniz.

Ledger Nano S ve Nano X Kripto Cüzdanları

Başlamadan hemen bir uyarıda bulunalım, lütfen Google’a “Ledger” yazdığınızda çıkan ilk siteye hemen tıklamayın. Bir reklam üzerinden farklı bir siteye girme ihtimaliniz muhtemel. Dolayısıyla kripto dünyasındaki herhangi bir siteye ulaşma serüveninizde dikkatli olmaya özen gösterin!

Ledger’ın sitesinde kendi ürünlerinin tanıtımını görüyoruz ancak bizim odağımızda iki adet ürün var. Bunlardan biri Ledger Nano S. Ayrıca Nano S+ adında yeni bir serisini de çıkardılar. Bu aslında Ledger’ın kullanabileceğimiz,  minimum düzeyde cüzdanı ve en basit formu. USB şeklinde, küçük bir ekranı olan ve bazı tuşları bulunuyor. Zaten cüzdanı oluştururken de size verilen anahtar kelimeleri de kendi ekranı üzerinden görebiliyorsunuz, böylece o kelimeler internet erişiminden uzak duruyor. Bunlara ek olarak asgari düzeyde bir şifreleme mekanizması var. Böylece cüzdanı kaptırmanız durumunda başkaları hackleyerek içine giremiyor.

Peki nelerle uyumlu? Nano S genelde bilgisayarda kullanılıyor. Android 7 üstünde bulunan telefonlarda da geçerliliği var. IOS’ta ise ne yazık ki durumu biraz sıkıntılı olabiliyor…

Fiyat olarak da kendi sitelerinde 59 Euro bandında bir fiyatı mevcut. Amazon’a girdiğimizde ise 850 civarlarında.

Bir de 149 Euro’luk Nano X bulunuyor.  3 tane uygulama yüklenebilen Nano S’in aksine Nano X’te 100 adet uygulama yüklenebiliyor. Bu uygulamalar ise aslında bildiğimiz coinler oluyor. Her bir coin, bir uygulama oluyor. Aman karıştırmayın!

Aynı zamanda USB ile bağlanan Nano S’e nazaran Nano X, Bluetooth ile bağlanma özelliğine de sahip. Bir diğer güzel özelliği ise, farklı akıllı sözleşmelerle bu cüzdan üzerinden iletişime geçebiliyorsunuz. Dolayısıyla staking gibi işlemleri yapabiliyorsunuz.

Trezor One ve Model T Kripto Cüzdanları

Bu sefer Trezor’a geçiyoruz. Burada da iki adet seçeceğimiz var. Bunlardan biri Trezor One, diğeri ise Trezor Model T, ki premium versiyon olarak da öne çıkarılıyor. One’da tek renkli ve iki butonlu bir ekran bulunurken, Model T’de full renkli bir ekran bulunuyor.

Güvenlik tarafında bazı farklılıklar mevcut. One’da bilgisayar veya telefondan bir şifre oluşturarak giriş yapılabiliyor. Model T’de ise bu direkt cüzdan üzerinden yapılabiliyor.

Trezor cüzdanları direkt olarak  internet sitesi üzerinden sipariş verebiliyorsunuz. Kendileri ürünün 2-7 iş günü arasında size ulaşacağını söylüyor.

Kapanış

Evet dostlar, bugün iki farklı markadan toplam dört ürüne göz attık ve karşılaştırdık. Umarız hoşunuza gitmiştir. Lütfen siz de kendi cüzdanınızı seçerken detaylı araştırma yapmaya özen gösterin. Bir sonraki içeriğimize kadar da kendinize iyi bakın!