Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

ChatGPT nedir? | ChatGPT Nasıl Kullanılır?| Blok #53

Merhabalar herkese, Merkeziyetsiz Gelecek’e hoş geldiniz! Bugün sizlere OpenAI tarafından eğitilen bir dil modeli olan ChatGPT hakkında bir içerik hazırladık.

Merhabalar herkese, Merkeziyetsiz Gelecek’e hoş geldiniz! Bugün sizlere OpenAI tarafından eğitilen bir dil modeli olan ChatGPT hakkında bir içerik hazırladık.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, bir yapay zeka aracı ve bir dil anlama, kullanma yeteneğine sahip. Bu yazıda, ChatGPT’nin kahraman yolculuğunu anlatacağız. Bizimle birlikte bu yapay zeka aracının nasıl eğitildiğin ve çalıştığını keşfedeceksiniz. ChatGPT, konuşma dilini takip ediyor ve cevaplara doğal dil olarak yanıtlar veriyor. Bu sayede ChatGPT’ye sorular sorduğumuz zaman, karşımızda bir insan varmış gibi iki yönlü bir iletişim içerisine giriyoruz.

Size ufak bir sır verelim… Az önceki paragraf, ChatGPT’nin kendisi tarafından yazıldı. Kabul edin ama, harika değil mi?

Normalde ChatBot’ların çoğu yeteri kadar bilgi sahibi olmuyordu ancak OpenAI, kendi ChatGPT’yi inanılmaz bir şekilde eğitmiş durumda. Sadece normal kullanıcılar değil, AI uzmanları bile ChatGPT’nin cevaplarından çok etkiliyor. O yüzden gerçekten de bu sefer, geleceği değiştirebilecek bir teknoloji ile karşı karşıyayız.

ChatGPT’nin Kendi Zekası Var Mı?

Hayır, ChatGPT’nin kendine ait bir zekası yok. Kendi fikirlerini geliştiren ve düşünebilen bir özelliği yok. Burada çok zengin bir veri tabanıyla beslenmiş ve pek çok kaynaktan bilgiyi çekerek, bize güzel bir formatta sunabilen bir model görüyoruz. Zaten ChatGPT de kendisini bir dil modeli olarak tanımlıyor ve OpenAI tarafından eğitildiğini söylüyor.

ChatGPT’yi aslında dil modelleme yapay zeka aracı olarak görebiliriz. Bu noktada dili anlama ve kullanma yeteneğine sahip.

Gelecekte gerçekten düşünebilen bir yapay zeka ile karşılaşırsak, bunu tekrardan konuşuruz. Ancak şu anda, bu kadar gelişmiş bir Chat modeli bile, aslında bir genel zeka değil. O yüzden insan olmak hala çok kıymetli…

ChatGPT Nereden Besleniyor?

Aslında bu bir gizem ve bunu çözmemiz gerekiyor. Çünkü bu konuda çok şeffaf değiller ve tam olarak nereden geldiğini bilmiyoruz. Ancak bazı ipuçları toplayabiliyoruz. Özellikle ChatGPT’nin bizzat kendisine sorarak bazı cevaplar alabiliyoruz…

Örneğin kendisi, veri setinin 2021’e kadar veri içerdiğini ve güncel, aktif interneti tarayamadığını söylüyor. Buradan anlıyoruz ki, belirli bir bilgi havuzu toplanmış ve ChatGPT’ye yedirilmiş. Dolayısıyla kendileri, 2021’e kadar olan bütün interneti taramış. En azından bildiklerimiz bu kadar!

ChatGPT’nin Maliyeti Ne Kadar?

ChatGPT şu anda ücretsiz bir şekilde kullanılabilir durumda çünkü geliştiriciler, ChatGPT’nin olabildiğince fazla kullanıcıya erişerek gelişimini sürdürmesi taraftarı. Ancak elbette, ChatGPT’nin de gayet güzel bir maliyeti var…

Açıklanan bilgilere göre, Chat başına maliyet 1 ile 9 cent aralığında. Yani teknik olarak 1 milyon adet kullanıcı için 100 bin dolarlık bir maliyet meydana çıkıyor.

Tabii ki OpenAI, bunu çok sürdürülebilir bir şekilde devam ettiremez. Beta sürümü bittiğinde bizden para isterlerse şaşırmayın!

Yapay Zeka İşlerimizi Elimizden Alacak Mı?

Peki bu dünyanın geleceği ne olacak? Biraz da bundan bahsedelim. Tasarımcılar, yazarlar… Hepsi gergin!

Elbette yeni teknolojiler bazı işler yaratıp, bazı işlere de son veriyorlar. Burada ise bütün iş kollarının yok oluşu değil, birazcık evrimleşmesi söz konusu olabilir.

Örneğin belki de ‘iyi bir tasarımcı,’ eserini doğru kelimelere döküp AI’dan doğru görseli alabilen kişiler olabilir. Bir düşünün kitaplar bile yazılmaya başlandı!

Tabii ki burada önemli bir nokta var ki, bu AI’ların her biri birer araç, amaç değil. Dolayısıyla bu aracı iyi kullanabilenler, yani örnek olarak makaleyi AI’ya yazdırmaktansa, AI’yı makaleyi daha iyi yazmak için kullananlar, öne çıkacaklar. Bu yüzden eğer bu araçları iyi kullanıyorsanız, işleriniz konusunda içiniz rahat olsun.

İnsan ve yapay zekanın uyumu yıllardır konuşulan bir konu olmuştur ve gelecekte de bu potansiyel iş birliğinin nasıl ortaya çıkacağı ile alakalı sorular sorulmaya devam edilecektir.

AI ile konuşmak veya sanatı icra etmeye de “Promt Engineering” deniyor. Kodlama mühendisliğinden ve bilgisayar mühendisliğinden de, promt mühendisliğine doğru bir kayış, şu sıralar söz konusu.

O yüzden sizlere de kendinizi bu alanda geliştirmenizi tavsiye ederiz!

Sevgili dostlar, Merkeziyetsiz Gelecek’te bugün ChatGPT’nin derinliklerine indik. Umarız ki bu yazıdan keyif almışsınızdır ve yeni bilgiler elde etmişsinizdir. Bizden gelecek güncellemeleri ve yeni yazıları bu blog üzerinden takip edebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. Sonraki içeriklerde görüşmek üzere!